Young artists bring colour to York secret garden

8 Apr 2013 @ 9.16 pm
| News
Bempton House, The Groves, reflected in a glass button

With spring yet to be sprung, a small but hardy bunch of children and parents gathered in a bitterly cold Groves Secret Garden to add a splash of their own colour.

Dig In Map iconAs part of the Yorkshire Wildlife Trust and community arts project Creative Neighbours, the Community Paint Day aimed to brighten up the place, in The Groves, before any floral displays kick in. 

Charlotte Holgate, Dig In project assistant and organiser, explained that although plants such as the recently added lavender hedge would flower this year, they would take a long time to mature and add real impact.

To give the garden more colour in the short term, the community has been brought together to help by creating artwork around the space. “The idea is to encourage residents both young and old to take ownership of this space,” she said. “We want to to help people grow food, connect with this space and with their neighbours.”

DSC_0031
Charlotte Holgate digs in, overlooked by Patrington House, the Groves

Together with Catherine Walker, who takes creative responsibility for the artwork, they have found that there has been an overwhelmingly positive response to the Big Lottery funded project. In fact, the Secret Garden is unusual in that it was the residents (through the Groves Residents Association) who asked for the project to be created, rather than the initiative being instigated by the Yorkshire Wildlife Trust. As a result, support for the project has been stronger.

Indeed, although the weather stayed true to cold form, youngsters from around the Groves were keen to get their hands on the paint – as you can see below, some literally!

DSC_0031
A young resident of the Groves gets ready to add her print to the community painting
DSC_0031
Another young artist adds a green pepper print to the blue board
DSC_0031
Catherine Walker tries to warm-up up next to a bright hand-print mural
DSC_0031
Colourful compost – the bins receive their decoration

DSC_0031
Make Marks artwork with Willerby House in the background